Érzelmi intelligencia fejlesztés 1.0

Érzelmi intelligencia fejlesztés 1.0

EQ

Az érzelmi intelligenciának négy fontos területe van:
???? az érzelmek észlelése
???? az érzelmek használata
???? az érzelmek megértése
???? az érzelmek kezelése

Az érzelmi intelligencia kapcsolat az érzések( félelem, öröm, düh) és a hangulat között valamint lehetővé teszi, hogy saját magunk és mások érzéseit, hangulatát felismerjük.


Miért hasznos ez a gyakorlatban?

Az érzelmileg intelligens ember képes saját érzéseinek a szabályozására. Felismeri és, amennyiben szükséges, kordában tartja azokat. Ezen felül képes mások érzéseit is azonosítani, empatikussá válik, azonban nem ragadja el környezete érzelmi állapota.

Ha egy feszült helyzetben felismerjük az érzéseink és testünk jelzéseit, képessé válunk arra, hogy megfelelő módon reagálni tudjunk.

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező ember nem esik kétségbe, hiszen tudja mi a teendő, milyen praktikákat alkalmazzon, hogy segíteni tudjon magának.

El tudja különíteni mások és saját maga érzéseit. Képessé válik jobban megérteni környezetét.

Az élet minden területén elengedhetetlen fontosságú az érzelmi intelligencia. Legyen szó gyereknevelésről, sportról, iskoláról, munkahelyről, családi életről.

Egészen kicsi gyerek számára is fontos, hogy tudja éppen mit él át. Ezt először mi, szülők kommunikáljuk felé, ezzel segítve őt önmaga megértésében.
Megannyi felnőttel találkozni, akik nincsenek tisztában saját érzéseikkel és ez bennük is feszültséget kelt.
Sosem késő elkezdeni ezzel foglalkozni. Minden érzés valós, létező, legyen az pozitív vagy negatív.

Mások hangulata befolyásoló lehet ránk nézve, azonban, ha túlzottan bevonódunk egy adott érzelembe, saját magunkat tudjuk nehéz helyzetbe hozni.

Maguk az érzések nem akaratlagos működés alatt állnak, azonban arra, hogy mit kezdünk velük, már van hatásunk.

Az, hogy egy adott érzelem mennyire vesz minket birtokba, miként értelmezzük azt és hogyan tudjuk kifejezni, már tőlünk függ.

Érzéseinkre való tudatos figyeléssel megláthatjuk, hogy mennyire jó jelző erővel bírnak.

Amikor pozitív érzés kerít minket hatalmába, akkor szívesebben folytatunk egy adott cselekvést, mint fordítva. A negatív érzések megélése egy nagy felkiáltójel az életünkben, hogy ott most vigyázz!

Könnyen gondolhatnánk, hogy ebben az esetben kerülni érdemes a negatív érzéseket, azonban ez nem így van.

Minden érzésnek van helye és jelentősége. Nekünk azonban rendkívül fontos, hogy megtanuljuk ezeket kifejezni és szabályozni, majd ezt követően másokban is felfedezni, megérteni.

Ezek után fogom tudni jól kezelni azokat a helyzeteket, ahol másokat elöntenek az érzéseik. Így nem lesz rám akkora hatással, hiszen a bennem kiváltódott tűkörérzelmet fogom tudni szabályozni.