Érzelmi intelligencia fejlesztés 1.0

Érzelmi intelligencia fejlesztés 1.0

Blog

A nevetés fontossága

Krajnyákné Csorba Fanni
Krajnyákné Csorba Fanni
2022.06.26 21:40
A nevetés fontossága

Csak figyeld a nevetést!

 

A gyerekek játék során dolgozzák fel a mindennapokban őket ért ingereket, így, ha figyelmesek vagyunk és bevonódunk, akkor sok információt megtudhatunk arról, hogy mi történik most éppen vele vagy benne.

 

Felnőttként egyszerűnek tűnik, azonban annyira nem könnyű ezen tevékenységek részesévé válni, hiszen gyakran többet látunk bele ezekbe a játékokba, mint amit valójában jelentenek. Emiatt fontos, hogy ezektől az elsődleges felnőtt reakcióktól külön tudjuk választani a helyzetet.

 

A szerepjátékokon, történetmesélésen, rajzokon keresztül legtöbbször ki tudják fejezni magukat még azok a gyermekek is, akik nagyon zárkózottak és nehezen nyílnak meg. Ezen tevékenységeket kommunikációs csatornaként használva, lehetőségük van egy számukra nehéz helyzetet, biztonságos keretek között újraélni, átdolgozni és megérteni.

 

Fókuszáljunk a nevetésre! Amikor felbukkan és a gyermekünk az adott tevékenységbe feledkezve nevet, akkor oldódás történik, hiszen a nevetés egy olyan csatorna, amelyen keresztül oldódni és távozni tud a feszültség.

 

A nevetés hatásai között felsorolható, hogy olyan biokémiai folyamatokat indít el, melynek következtében képessé válunk akár jobban tűrni a fájdalmat. Csökken a kortizol ( azaz a stresszhormon) szint. Emelkedik az NK-sejtek száma, így erősödik az immunrendszer.

 

A közös, nevetős együtt töltött idő erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot. Nehéz, lelkileg megterhelő helyzetben a megküzdés fontos része.